Procedurainterna de raportare (whistleblowing)

In cele ce urmeaza, dorim sa va informam cu privire la modalitatea prin care puteti face o raportare in cazul in care banuiti orice comportament nelegal, ilegal sau lipsit de etica legat de activitatile CPI Property Group (“CPIPG”) in Romania.

Cine poate inainta o raportare?

Puteti inainta o raportare daca sunteti in una din urmatoarele categorii:

Cu toate acestea, puteti face o raportare si daca aveti o pozitie externa, precum:

Este, de asemenea, posibil sa faceti o raportare anonima. Cu toate acestea, poate fi util ca, pentru investigatia corecta a raportarii, persoana desemnata sa cunoasca identitatea avertizorului, astfel incat aceasta sa poate obtine de la acesta informatii suplimentare in cursul investigatiei. Totusi, daca doriti sa inaintati o raportare anonima, va rugam sa furnizati cat mai multe informatii relevante posibile, inclusiv documente doveditoare cu privire la continutul raportarii.

Ce puteti raporta?

In principal, puteti raporta orice informatii despre posibile incalcari ale legii care au avut loc, au loc sau urmeaza sa aiba loc la/sau in legatura cu companiile CPIPG din Romania si care:

Va rugam sa aveti in vedere ca inregistrarea cu intentie a unei raporari false constituie contraventie in conformitate cu Legea Whistleblowing si poate fi pedepsita cu amenda de pana la 30.000 de lei.

In al doilea rand, puteti raporta si incalcarile enumerate mai jos. Pe langa obligatiile legale care ii incumba, CPIPG garanteaza acelasi nivel de protectie si persoanelor care fac raportari privind:

Aceste raportari vor fi investigate obiectiv si independent, in conformitate cu regulile interne, in afara cadrului Legii Whistleblowing.

Cum puteti face o raportare?

Puteti face o raportare in scris prin portalul Ethics line. Raportarile vor fi analizate si solutionate de catre persoanele responsabile din cadrul CPIPG sau de catre persoane imputernicite de acestea din urma.

De asemenea, puteti face raportari care intra in sfera Legii Whistleblowing prin canalele externe de raportare prevazute de lege, si anume, adresand raportarea catre:

  1. autoritatile si institutiile publice care, potrivit dispozitiilor legale speciale, primesc si solutioneaza raportari referitoare la incalcari ale legii, in domeniul lor de competenta;
  2. Agentia Nationala de Integritate, denumita in continuare Agentia;
  3. alte autoritati si institutii publice carora Agentia le transmite raportarile spre competenta solutionare.

Sunteti protejat daca faceti o raportare?

Daca decideti sa faceti o raportare, CPIPG va protejeaza impotriva represaliilor pe dumneavoastra si pe alte persoane prevazute de lege (art. 22 din Legea Whistleblowing). Represaliile pot include modificarea, suspendarea sau incetarea raportului de munca, reducerea salariului si modificarea programului de lucru, constrangere, discriminare sau alte masuri enumerate in art. 22 din Legea Whistleblowing. In plus, identitatea dumneavoastra (daca decideti sa o impartasiti) si continutul raportarii vor fi cunoscute doar de persoanele desemnate, care sunt supuse obligatiei de confidentialitate chiar si dupa incheierea relatiilor de munca cu CPIPG.