Procedurainterna de raportare (whistleblowing)
In cele ce urmeaza, dorim sa va informam cu privire la modalitatea prin care puteti face o raportare in cazul in care banuiti orice comportament nelegal, ilegal sau lipsit de etica legat de activitatile CPI Property Group (“CPIPG”) in Romania.
Cine poate inainta o raportare?
Puteti inainta o raportare daca sunteti in una din urmatoarele categorii:
- angajat, fost angajat sau candidat pentru angajare (inclusiv salariati temporari, voluntari si stagiari) in oricare dintre companiile CPIPG,
- persoana independenta care colaboreaza cu oricare dintre companiile CPIPG,
- persoana care indeplineste functiile unui membru al unui organism sau are drepturi de participatie in oricare dintre companiile CPIPG,
- persoana care administreaza un trust al carui fondator este oricare dintre companiile CPIPG sau
- oricare alta persoana care indeplineste sarcini in cadrul activitatilor oricarei companii CPIPG, in interesul, in numele sau in contul oricarei companii CPIPG.
Cu toate acestea, puteti face o raportare si daca aveti o pozitie externa, precum:
- furnizor, chirias sau persoana care isi exercita drepturile si obligatiile asumate printr-un contract incheiat cu oricare din companiile CPIPG pentru furnizarea de bunuri, servicii, lucrari de constructii sau alte servicii similare sau
- angajat sau alta persoana fizica care lucreaza sub supravegherea contractorilor companiilor CPIPG.
Este, de asemenea, posibil sa faceti o raportare anonima. Cu toate acestea, poate fi util ca, pentru investigatia corecta a raportarii, persoana desemnata sa cunoasca identitatea avertizorului, astfel incat aceasta sa poate obtine de la acesta informatii suplimentare in cursul investigatiei. Totusi, daca doriti sa inaintati o raportare anonima, va rugam sa furnizati cat mai multe informatii relevante posibile, inclusiv documente doveditoare cu privire la continutul raportarii.
Ce puteti raporta?
In principal, puteti raporta orice informatii despre posibile incalcari ale legii care au avut loc, au loc sau urmeaza sa aiba loc la/sau in legatura cu companiile CPIPG din Romania si care:
- prezinta caracteristicile unei infractiuni,
- prezinta caracteristicile unei contraventii pentru care legea prevede o amenda de cel putin 20.000 de lei,
- incalca Legea nr. 361/2022 ("Legea Whistleblowing") sau
- incalca oricare alta reglementare, in special in domeniile:
- concurentei, licitatiilor publice sau achizitiilor publice,
- impozitului pe profit,
- serviciilor financiare, auditului statutar si altor servicii de evaluare, produselor si pietelor financiare,
- prevenirii spalarii de bani si finantarii terorismului,
- sigurantei si conformitatii produselor,
- traficului, transportului si sigurantei rutiere,
- protectiei mediului,
- protectiei impotriva radiatiilor si sigurantei nucleare,
- sigurantei si protectia alimentelor si hranirii animalelor si a sanatatii acestora,
- protectiei ordinii si securitatii interne, vietii si sanatatii,
- protectiei consumatorilor,
- confidentialitatii si protectiei datelor cu caracter personal si a securitatii retelelor de comunicatii electronice si a sistemelor informatice,
- incalcari referitoare la protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, asa cum este prevazut in articolul 325 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si precizat ulterior in masurile relevante adoptate de Uniunea Europene sau
- incalcari legate de piata interna, asa cum este prevazut in articolul 26 alineatul (2) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, inclusiv incalcari ale regulilor Uniunii Europene privind concurenta si ajutorul de stat, precum si incalcari legate de piata interna in ceea ce priveste actele care incalca regulile privind impozitul pe profit sau efectuarea de aranjamente cu scopul obtinerii unui avantaj fiscal care contravine obiectivului sau scopului legii aplicabile privind impozitul pe profit.
In al doilea rand, puteti raporta si incalcarile enumerate mai jos. CPIPG garantează, de asemenea, același nivel de protecție persoanelor care notifică:
- bullying-ul, hartuirea, discriminarea, sau consumul de substante,
- nerespectarea altor obligatii legale,
- incalcarea principiilor sau procedurilor interne CPIPG si
- tentativele de a reprima sau ascunde orice informatie legata de oricare dintre aspectele mentionate mai sus.
Vă rugăm să rețineți că societățile CPIPG care operează în România nu sunt obligate prin lege să mențină un sistem intern de raportare. Prin urmare, notificările transmise sunt tratate în afara domeniului de aplicare al Legii privind protecția avertizorilor. Cu toate acestea, toate notificările sunt analizate obiectiv și independent, în conformitate cu reglementările interne.
Cum puteti face o raportare?
Puteti face o raportare in scris prin portalul Ethics line. Raportarile vor fi analizate si solutionate de catre persoanele responsabile din cadrul CPIPG sau de catre persoane imputernicite de acestea din urma.
Sunteti protejat daca faceti o raportare?
Daca decideti sa faceti o raportare, CPIPG va protejeaza impotriva represaliilor pe dumneavoastra si pe alte persoane desemnate împotriva represaliilor. Represaliile pot include modificarea, suspendarea sau incetarea raportului de munca, reducerea salariului si modificarea programului de lucru, constrangere sau discriminare. In plus, identitatea dumneavoastra (daca decideti sa o impartasiti) si continutul raportarii vor fi cunoscute doar de persoanele desemnate, care sunt supuse obligatiei de confidentialitate chiar si dupa incheierea relatiilor de munca cu CPIPG.